Pierożki pielmieni
autor Wojciech Nowicki
Pierożki pielmieni
- składniki:
Pierożki pielmieni - sposób
przygotowania: Zagnieć ciasto z
mąki, soli, jajek i wody. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut.
Przygotuj farsz: mięso i cebule dwa razy przepuść przez maszynkę do
mięsa, dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle wody, by masa była rzadsza
niż na kotlety mielone.
Ciasto rozwałkuj najcieniej, jak potrafisz, powycinaj małe krążki i na
każdym ułóż kulkę farszu. Posklejaj brzegi pierożków i wstaw je do
lodówki, aby ciasto stwardniało.
Gotuj w osolonej wrzącej wodzie, aż wypłyną na wierzch (ok 10 min).
Podawaj od razu ze stopionym masłem lub śmietaną.
AKADEMIA SMAKU odwiedziła
CAFE KRYM w Łodzi
Pielmieni w krymskim wykonaniu to całkiem nowe doznania kulinarne.
Przyznajemy zespołowi 10 punktów na 10 możliwych.
Cafe-Bistro „Krym” znajduje się w Łodzi przy ulicy Gdańskiej 47/49 na
terenie byłej fabryki wstążek i koronek Rudolfa Kellera na parterze
pięknie odrestaurowanego budynku pofabrycznego, który należy do
biurowców firmy Business House .
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL
Komentarze: